Sok z kiszonych buraków i kapusty – skład i działanie

29 marca 2024

Zamów sok z kiszonych buraków.

Produkty fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan ponownie wróciły do menu Polaków. Do kapusty i ogórków dołączają także nowe, dotychczas mniej popularne warzywa i owoce. Pisząc o leczniczych zaletach jedzenia poddanego fermentacji nie sposób nie wspomnieć także o napojach takich jak maślanka, kwas chlebowy albo wszelkiego typu soki i zakwasy z kwaszonych jarzyn. Głównie te ostatnie zasługują na uwagę – pomagają łatwo i szybko wprowadzić do naszego organizmu substancje potrzebne dla jego prawidłowego funkcjonowania.

Sok z kiszonych buraków i kapusty – jakie witaminy w nich odnajdziemy?

Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie dużo substancji wpływających zbawiennie na nasze samopoczucie. Głównym elementem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za fermentację. Sok z kapusty, buraków czy inny kiszonek to również kopalnia witamin. Godne uwagi jest zwłaszcza wysokie stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już filiżanka tego napoju zawiera jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek należy również pić ze względu na obecność witamin z grupy B, witaminy K i E, a także znaczne stężenie soli mineralnych.

Czemu powinno się pić sok z kiszonej kapusty?

Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, z powodu obecności bakterii fermentacji mlekowej pożytecznie wpływa na pracę układu pokarmowego oraz nasz układ odpornościowy. Co więcej nagromadzenie witamin poprawia działalność układu nerwowego, łagodzą objawy szkorbutu, cukrzycy i depresji, a także pomagają poradzić sobie ze zmęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki winny ponadto sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, jak przykładowo wrzody dwunastnicy czy refluks. Wzmacniają one również apetyt i stanowią osłonę w czasie terapii antybiotykami i wzmacniają apetyt.

Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]