Cechy żywności ekologicznej

25 grudnia 2021

Zamów ekologiczne przetwory.

Od szybkiego rozkwitu przemysłu żywieniowego, który daje się zauważyć od zeszłego stulecia, produkty konsumowane przez nas na co dzień zaczęto standardowo nasycać przeróżnymi związkami wydłużającymi ich żywotność. Jednakże razem z rosnącą świadomością odbiorców odnośnie tego, co jedzą i jak może to wpływać na ich zdrowie, w ostatnim czasie coraz chętniej poszukują oni artykułów wytworzonych z żywności nieprzetworzonej.

Eko żywność – z upraw nie korzystających z chemicznych pestycydów i nawozów

Aby jakiś wyrób dostępny w Polsce mógł nazywać się „eko”, musi spełnić wiele wytycznych. Żywność eko oraz przetwory z niej wyprodukowane muszą zdobyć określone certyfikaty nadawane przez upoważnione do tego instytuty. Fundamentalną jednakże cechą spożywczych artykułów ekologicznych jest to, iż użyte do ich przyrządzenia warzywa i owoce kultywowano według wszystkich zasad rolnictwa ekologicznego. To oznacza, iż rolnicy nie używali chemicznych nawozów ani pestycydów, które mogłyby niekorzystnie wpływać nie tylko na samopoczucie ludzi, lecz które również są zagrożeniem dla ekosystemu. Niektóre bowiem nawozy zatruwają wody powierzchniowe lub powodują zakwaszenie gleby, a natryski pół syntetycznymi pestycydami często powodują np. śmierć pożytecznych pszczół. Z kolei ekologiczna uprawa sprawia, że rośliny cechują się wielokrotnie niższą zawartością azotynów, azotanów i metali ciężkich, a to znaczy, że mniej tych szkodliwych substancji przedostanie się do ustroju ich konsumentów.

Zamawiasz żywność ekologiczną? Sprawdzaj szczegółowo informacje na opakowaniu

Przetwory ekologiczne są poddawane nieprzerwanej kontroli na wszystkich etapach produkcji, w tym też podczas magazynowania i przewozu. Co istotne, gdy przetwór spełnia wymogi, jego producent obok typowych informacji między innymi o możliwych alergenach, masie netto, kraju produkcji składników, terminie zdatności do spożycia czy warunkach składowania, musi też koniecznie podać numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej dany produkt i zamieścić logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej, którym jest liść ułożony z białych gwiazdek. Wypatrując żywności ekologicznej wypada zatem czytać wnikliwie etykiety wyrobów, a kupując je online bezpośrednio od producenta sprawdzić, czy zamieścił on na stronie sklepu informację o uzyskanych certyfikatach.

Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]