Kwaszona kapusta – wyjątkowo zdrowa kiszonka

7 stycznia 2022

Więcej informacji o kwaszonej kapuście.

Wyjątkowy smak kapusty kiszonej jest znaczącą częścią polskiej kultury kulinarnej. Jest ona elementem szeregu potraw i przeciętny Polak stosunkowo często widzi ją na swoim stole. I popieramy to, bo kiszona kapusta to niesłychanie zdrowa żywność.

Liczne substancje odżywcze i witamina K – co znajduje się w kapuście kwaszonej?

Kapusta kwaszona, czy też kiszona, bowiem te dwa przymiotniki stosuje się zamiennie, to jeden z tych wyrobów żywnościowych, które wynaleziono w wyniku dążenia człowieka do znalezienia sposobu na kilkumiesięczne przechowywanie żywności. W rezultacie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej, drobno poszatkowane liście białej kapusty zachowują przydatność do spożycia przez długi czas. W dawnych czasach jedzenie kapusty kwaszonej umożliwiało uzupełnienie konieczne składniki odżywcze i witaminy, których pozyskanie podczas zimy było zdecydowanie trudniejsze niż dzisiaj. A warto podkreślić, iż kiszona kapusta posiada mnóstwo substancji koniecznych dla poprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To doskonałe źródło witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia, witaminy A, jak również witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz mającej m.in. właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbólowe. W produkcie tym znajdują się także inne konieczne dla zdrowia witaminy, a więc te z grupy B (jak B1, B5, B9). Poza tym, kiszona kapusta to źródło m.in. probiotyków, magnezu oraz wapnia. Jednocześnie to pożywienie niskokaloryczne, toteż zaleca się jego spożycie osobom na diecie.

Kwaśnica, bigos, kapuśniak – nie powstałyby bez kiszonej kapusty

Kapusta kwaszona na naszych stołach pojawia się zarówno jako bazowy składnik dań, jak i w przystawkach do nich. Niegotowaną przeważnie spożywa się ją jako surówkę z cebulą lub marchewką, która współgra z potrawami z ziemniaków i ryb, a niekiedy na słodko – z dodatkiem szczypty cukru. To również produkt, który wyśmienicie harmonizuje z pieczarkami i czerwonym mięsem, toteż używa się jej w nadzieniu do łazanek, pierogów i krokiecików. Rzecz jasna, bez kiszonej kapusty nie powstałyby popularne polskie dania – góralskiej kwaśnicy, bigosu albo kapuśniaka.

Zasadniczo każda babcia posiada swój przepis na kiszoną kapustę, jednakże dzisiaj z rzadka zakwasza się ją w domu, bo nie ma już konieczności gromadzenia produktów spożywczych na zimę. Kapustę kiszoną w większych i niewielkich pojemniczkach bez trudu znaleźć można w dowolnym sklepie osiedlowym, a nawet można złożyć na nią zamówienie online. Polscy producenci mają w swoim asortymencie też kapustę kiszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.

Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]