Jeśli chcesz kupić ogórki kwaszone, powinieneś odwiedzić ten adres.
W sałatce warzywnej, na kanapce, w zupie czy jako surówka do drugiego dania – kwaszone ogórki w polskiej kuchni podajemy częściej niż chcielibyśmy przyznać. Nic w tym dziwnego, ponieważ kiszone warzywa są zarówno smaczne, jak i zdrowe.
Jak wytwarza się ogórki kiszone?
Kwaszone ogórki to warzywa wystawione na działanie procesu fermentacji. Ich przygotowanie jest niesłychanie proste. Używa się do tego pojemnych kamiennych garnków bądź drewnianych beczułek, w których surowe ogórki wespół z przyprawami zalewa się słoną wodą i pozostawia się je na przynajmniej czternaście dni w chłodnym miejscudo czasu, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Amatorzy niezbyt kwaśnych kiszonek mogą przystąpić do konsumpcji kwaszonki już po paru dniach – takie ogórki określamy „małosolnymi”. W podstawowym przepisie do zalewy wraz z ogórkami dodaje się koper i ząbki czosnku, lecz walory smakowe ogórków kiszonych można wzbogacić również innymi dodatkami, przykładowo liśćmi laurowymi, ziarnami gorczycy lub kawałkami papryki. Oczywiście nie wszyscy mają czas czy też pod dostatkiem miejsca w kuchni, by osobiście przyszykować takie kiszonki. Nie każdy posiada także piwnicę albo spiżarnię, w której może magazynować przetwory w dużych ilościach. Nie znaczy to natomiast, że trzeba zrezygnować z kwaszonych ogórków – w każdej chwili możemy dostać je w sklepie na wagę lub w niewielkich opakowaniach, tj. w kubełkach albo w workach foliowych, które bez trudu da się przechowywać w lodówce.
Jakie minerały i witaminy zawierają ogórki kwaszone?
Od setek lat powszechnie wiadomo, że warzywa wystawione na działanie fermentacji korzystnie oddziałują na nasz organizm. Dzieje się tak, ponieważ wespół z kwaszonkami wchłaniamy dobroczynne kultury bakterii, które pozytywnie oddziałują na florę jelit i obniżają ich pH, wspomagając w konsekwencji proces trawienia. Jednak to nie wszystko! Kiszone ogórki są niskokaloryczne (dostarczają ledwie 12 kcal na 100 g), a jednocześnie zawierają między innymi witaminę C, A i E, witaminy z grupy B oraz sporo minerałów ważnych dla poprawnego funkcjonowania organizmu, to np. wapń, magnez, żelazo, selen i potas. A co z zalewą po kwaszonych ogórkach? Jeśli nie przeszkadzają cierpkie smaki, zalecamy nie wylewać jej po spożyciu kiszonek, tylko wykorzystać ją do zupy ogórkowej bądź wypić, bo w czasie kwaszenia witaminy przenikają po trosze do soku. Warto jednakże podkreślić, na kiszonki powinny uważać osoby mające problemy z nadciśnieniem – w kwaszonkach może znajdować się wszak pokaźna ilość soli.
Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]