Żurek i barszcz biały – jak je rozróżnić?

26 września 2022

Jeśli potrzebujesz żuru w butelce, odwiedź tę stronę.

Ostatnio coraz rzadziej spożywamy dwuposiłkowe obiady. Przez ciągły braku czasu, co wywołuje chęć ekspresowego najedzenia się, chętnie rezygnujemy z zup, wybierając potrawy, które niegdyś oferowane były na ogół jako to drugie danie. Jednakże tradycyjne polskie zupy, jak np. żurek i barszcz biały, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeżeli osobiście przyrządzamy je już wyłącznie okazjonalnie, to nieprzerwanie są one stałą pozycją w menu lokalów oraz restauracji z polską kuchnią, jak również są powszechnie stawiane na stołach w czasie świąt Wielkiej Nocy i Bożego Narodzenia.

Żurek to nie barszcz biały – Zakwas na bazie mąki żytniej lub pszennej – który na żurek, a który na barszcz biały?

Jeśli spyta się Polaka o białą zupę przygotowywaną na mącznym zakwasie, to błyskawicznie wymieni on albo barszcz biały albo żurek. Sporo osób nawet nie widzi najważniejszej różnicy między tymi daniami, używając tych nazw na zmianę. Tymczasem co do zasady barszcz biały przygotowuje się z zakwasu mąki pszennej, z kolei żurek – na zakwasie na mące żytniej. Ale to nie wszystko, co różni te zupy, niemniej trzeba stanowczo podkreślić, że nie ma jednej kanonicznej receptury na barszcz biały i drugiej na żurek. Sztuka kulinarna jest wszak sztuką, a każda kompozycja składników jest odbiciem osobistych smaków oraz wprawy kucharza. Co jednakże da się wyróżnić to fakt, iż w barszczu białym zazwyczaj znajdziemy więcej warzyw i grzybów. Barszcz zabiela się też tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu z mąki można wykorzystać sok z ogórków kiszonych czy z kapusty kiszonej. Natomiast z żurkiem zagadnienie jest bardziej złożone, gdyż w ramach tej rodziny zup można wydzielić 3 rodzaje:
– lekki, umiarkowanie zawiesisty żurek, zabielany sowicie śmietaną i doprawiany pokaźną ilością majeranku, podaje się go najczęściej z jajkiem oraz pieczywem;
– gęsty, kwaśny żur sporządzany na ogół ze sporą ilością czosnku, także na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, serwowany z ziemniakami;
– oraz zalewajkę – a więc “chudą” zupę, w której pokrojone w kostkę ziemniaki gotuje się na zakwasie chlebowym bądź żytnim.

Nie ma potrzeby robić samodzielnie zakwasu na żurek i barszcz biały

Wykonanie zakwasu na wyszczególnione wyżej zupy jest łatwe, aczkolwiek nie każdemu udaje się za pierwszym podejściem. W internecie przeczytać można wiele przepisów na zakwas, które warto wypróbować. Używając jednakże domowy zakwas powinno się zamierzać przyrządzanie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Wobec tego, jeżeli chęć np. na barszcz biały najdzie was ni stąd, ni zowąd, można wykorzystać gotowy zakwas, który sprzedawany jest w wygodnych butelkach, wystarczających na przygotowanie obiadu dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, zarówno tych online, jak i stacjonarnych, bez trudu kupimy zakwasy z mąki żytniej czy pszennej, dzięki którym zrobimy smaczny biały barszcz i tradycyjny żurek śląski czy też staropolski.

Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]