Stal nierdzewna jest jednym z najbardziej stabilnych chemicznie stopów. Nie reaguje z kwasami, nie ulega korozji i zachowuje swoje właściwości nawet w krańcowych temperaturach. Jest to zasługą zawartego w niej chromu, który przy kontakcie z powietrzem wytrąca się ze stopu i formuje na powierzchni niewidoczną gołym okiem warstwę. Ochrania ona stal przed negatywnym działaniem rozmaitych substancji chemicznych, jak również polepsza jej wytrzymałość na nieprzychylne warunki. Dzięki tym właściwościom zbiorniki ze stali nierdzewnej są używane w wielu sferach przemysłu.
Zbiorniki stalowe w przemyśle kosmetycznym
Z uwagi na to, iż stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje z związkami chemicznymi używanymi do wytwarzania kosmetyków, wykonane z niej zbiorniki są szeroko stosowane w tej branży. Używa się ich zarówno podczas procesu produkcyjnego, jak i do przechowywania sporych ilości ukończonych już środków. Wspomniane wyżej właściwości sprawiają, iż zbiornik nierdzewny jest także znakomitym rozwiązaniem dla zakładów produkujących i przetwarzających paliwa oraz dla przemysłu chemicznego.
Zbiorniki fermentacyjne dla sektorze spożywczym
Zbiornik nierdzewny jest często stosowany w przeróżnych firmach z szeroko pojętej branży spożywczej – w zakładach przetwórstwa lub placówkach gastronomicznych. W gorzelniach, piekarniach czy browarach nierzadko spotyka się zbiorniki fermentacyjne także wykonane z tego stopu. Usługi przedsiębiorstw zajmujących się produkcją zbiorników stalowych cieszą się powodzeniem w sektorze spożywczym głównie dlatego, że na tego rodzaju pojemnikach nie powstaje osad, który mógłby sprzyjać skażeniu ich zawartości drobnoustrojami czy dzikimi drożdżami.